Het is voor mij het belangrijkst dat het kind zich veilig en vertrouwd voelt. Begrepen en geaccepteerd. Hiervoor maak ik gebruik van de kennis en ervaring die ik opdeed uit de visies van Thomas Gordon, Emmi Pikler en Reggio Emillia en Zaaigoed.

Het kind kan zich het best ontwikkelen in een  vrije en veilige bewegingsruimte, met speelgoed dat past bij de leeftijd en kleding die niet hinderlijk is in de bewegingsvrijheid. 

Tijdens de verzorgingsmomenten is er intensief contact tussen het kind en mij. Ik bereid zacht pratend het kind voor op wat ik ga doen. Zelfs bij heel jonge baby’s doe ik dit, bijv: 'Ik pak je op, zodat ik je een schone luier kan geven'. Door de geduldige, zachte toon en de vertrouwde, zachtaardige behandeling krijgt het kind vertrouwen in mij en kan het een relatie met me opbouwen.

In de communicatie met het kind maak ik gebruik van 'ik-boodschappen'. Daarmee druk ik geen negatieve stempel op het kind, maar houd ik het probleem bij mezelf. Een ik-boodschap is bijvoorbeeld 'Ik voel me niet fijn wanneer je zo hard met de auto gooit, dan gaat hij kapot'. En niet: 'Jij maakt de auto kapot'.

Bij conflicten tussen kinderen grijp ik niet meteen in, maar kijk of ze er samen uit komen. Lukt dat niet, dan verwoord ik hun probleem en vraag hoe ze het kunnen oplossen. Vaak kunnen ze zelf wel bedenken dat bijvoorbeeld eerst de één en dan de ander op het fietsje mag. Lukt dat niet, dan geef ik ze een suggestie om het conflict op te lossen.

Ik werk met inspirerende materialen waarmee kinderen zich creatief kunnen uitdrukken. Niet alleen kant-en-klaar speelgoed, maar ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals bakjes, lepels en kosteloos materiaal: lappen, doosjes, kokers, plastic flessen.

 

Samen delen, samen spelen

Respect voor eigenheid en autonomie van het kind

Respect voor de talenten van het kind

Kinderen kunnen onder begeleiding zelf hun conflict oplossen